Kerkbladen minder afwijzend over vaccinatie

In kerkbladen voor de gereformeerde gezindte wordt minder afwijzend over vaccinatie geschreven dan in de jaren vijftig. Dat concludeert Andreas van der Meulen, die onlangs aan de opleiding journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede is afgestudeerd op een onderzoek naar de berichtgeving over vaccinatie in de gereformeerde gezindte. Veel bevindelijk gereformeerden wijzen vaccinatie af, omdat inenten tegen ziektes strijdig zou zijn met Gods voorzienigheid.

Van der Meulen heeft artikelen over vaccinatie verzameld die tussen 1950 en 2001 zijn verschenen in kerkbladen die een spreekbuis van een kerkverband vormen: De Wachter Sions van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, Kerkblad der Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland en De Saambinder van de Gereformeerde Gemeenten.

In De Wachter Sions en het Kerkblad der Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland wordt vaccinatie nog altijd een ‘ongeoorloofd middel’ genoemd. ,,Wat wel opvalt, is dat de polemische aard van de artikelen die in vroeger jaren duidelijk aanwezig was, afgezwakt is”, schrijft Van der Meulen in z’n afstudeerscriptie. ,,De artikelen wijzen de vaccinatie nog wel duidelijk af, maar zijn nu meer uitleggend van aard: waarom wijzen wij de vaccinatie als een ongeoorloofd middel af.”

Gewetenszaak

De Saambinder is in 1978 al van koers veranderd, stelt Van der Meulen. In dat jaar verscheen er een artikel van de arts P.A. Dieleman, die God de ‘Gever van de vaccinatie’ noemt en de vaccinatie een ‘grote zegen voor de mensheid’. Deze opvatting werd niet eerder in het kerkblad geuit, volgens Van der Meulen.

In de artikelen die daarna in het blad over vaccinatie verschijnen, wordt wel of niet inenten telkens beschreven als een ‘gewetenszaak’, als een beslissing die je ‘voor Gods Aangezicht’ moet nemen.

Voorbehoedmiddel

Zo betoogt ook hoofdredacteur ds. A. Moerkerken in een artikel van 9 november 1992 dat vaccinatie een gewetenszaak is. ,,Velen hebben daar moeite mee. Graag willen zij van hun predikant ja of nee horen. Maar een dominee kan nooit als een geweten voor een ander functioneren.” Moerkerken maakt er zelf overigens geen geheim van tegen vaccinatie te zijn.

In 1963, als de ziekte polio rondgaat op het eiland Tholen, schrijft De Saambinder nog dat de Gereformeerde Gemeenten in hun verschillende synoden uitgesproken hebben ,,dat de vaccinatie als voorbehoedmiddel in strijd met het geloof in de voorzienigheid Gods moet worden geacht. (…) Wanneer wij ons vertrouwen stellen op deze inenting is dit zonder meer in flagrante strijd met Gods Woord en Zondag 10. Duidelijk zegt de Heere: Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben.”

In een (schriftelijk) interview met Van der Meulen, ontkent hoofdredacteur ds. A. Moerkerken dat De Saambinder tegenwoordig minder afwijzend schrijft over vaccinatie. ,,Het standpunt dat al of niet laten vaccineren een zaak is van het persoonlijk geweten, dat de overtuiging van dit geweten genormeerd dient te worden door Gods Woord en het standpunt dat alle vaccinatiedwang van de zijde van de overheid verwerpelijk is, is tamelijk consistent vertolkt in ons land”, schrijft hij. ,,Hoogstens zou men kunnen zeggen dat er wat minder gewaarschuwd wordt tegen vaccineren dan een halve eeuw geleden. Dat wil evenwel niet zeggen dat men daaruit mag concluderen dat er sprake is van een veranderd redactioneel standpunt.” Van der Meulen noemt het ‘opvallend’ dat ds. Moerkerken de verschuiving ontkent en kan dit niet goed plaatsen.

Vaccin-aanbidders

Naast de kerkbladen, onderzocht Van der Meulen ook artikelen over vaccinatie in het Reformatorisch Dagblad en De Banier, het partijblad van de SGP. In het RD ziet Van der Meulen geen duidelijke verschuiving. Deze krant probeert volgens hem al sinds de oprichting een ‘middenpositie’ in te nemen. De Banier was volgens hem een blad dat voorstanders van de vaccinatie ‘vaccin-aanbidders’ noemde. Tegenwoordig laat het SGP-blad de discussie over vaccinatie aan de kerken over. ,,Dat is een discussie die we gehad hebben”, heeft fractievoorzitter Van der Vlies van de SGP in de Tweede Kamer in een (telefonisch) interview met Van der Meulen uitgelegd. ,,Als partij komen we nog altijd voor de bezwaarden tegen de vaccinatie op”, tekent hij wel aan. Bij de vogelpest, heeft de SGP in de Tweede Kamer bijvoorbeeld gevraagd om vrijstelling van vaccinatie voor principieel bezwaarden.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Griepprik zinvol voor ouderen
Lees ook:ANBO verbaast over voorrang vaccinatie griep
Lees ook:Griepprik bij verzorgers redt ook patiënt
Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)
Lees ook:Begin vaccinatie tegen Mexicaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.