Griepprik werkt niet bij ouderen: nut nauwelijks aangetoond

De griepprik helpt bij ouderen lang niet zo goed als wordt beweerd omdat de sterfte onder 70-plussers er niet door lijkt te dalen.

Volgens Amerikaanse artsen in het vakblad The Lancet Infectious Diseases is de werkzaamheid van de griepprik alleen aangetoond bij jongvolwassenen.

Bij ouderen boven de 65 jaar is nauwelijks onderzoek gedaan naar het nut van de prik, terwijl er alle reden is om te denken dat het vaccin bij hen minder goed werkt: hun afweer reageert immers minder goed.

Het weinige onderzoek dat bij ouderen naar de prik is gedaan, is bovendien vertekend, menen de Amerikanen. Alleen relatief gezonde ouderen komen de prik halen – kwetsbare individuen blijven thuis. Logisch dat de sterfte onder ingeënte ouderen dan twee keer zo laag is als onder niet-gevaccineerden, zoals diverse onderzoekers hebben gemeld. Maar met het vaccin heeft dat dan niets te maken, volgens de Amerikanen.

Zij achten een halvering van de sterfte uitgesloten. Hooguit 5 procent van de sterfte in de winter is namelijk aan griep te wijten. Dus kan de griepprik de wintersterfte nooit met 50 procent verminderen.

In de praktijk blijkt volgens de onderzoekers ook helemaal niet dat er minder mensen doodgaan. Want het percentage ingeënte ouderen in de Verenigde Staten is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw gestegen van 15 naar 65 terwijl de sterfte aan griep niet is afgenomen. In Italië is iets vergelijkbaars geconstateerd.

De onderzoekers willen de vaccinatie bij ouderen niet direct afschaffen. Wel pleiten ze ervoor om goed uit te zoeken hoe effectief de griepprik bij deze groep werkelijk is. Daarvoor is een onderzoek nodig waarbij sommige ouderen een griepprik krijgen en andere een nepprik. Dat ligt ethisch gevoelig, maar uiteindelijk is het de enige manier om verder te komen.

Overigens wordt de griepprik niet alleen gegeven om de sterfte te verminderen, maar ook om de verschijnselen van griep te verzachten. In Nederland hebben grofweg vier miljoen mensen – onder wie 65-plussers, maar ook allerlei andere patiënten – recht op de prik. Drie miljoen krijgen hem daadwerkelijk toegediend.

 

Lees ook:Discussie over effect griepprik bij ouderen
Lees ook:Griepprik bij verzorgers redt ook patiënt
Lees ook:Met griepprik minder sterfte
Lees ook:Griepprik zinvol voor ouderen
Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)

Eén reactie op “Griepprik werkt niet bij ouderen: nut nauwelijks aangetoond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.