Grootste prikcampagne ooit vandaag van start

De brandweer vervoert de vaccins, de politie regelt de verkeersdrukte, ambulancepersoneel assisteert bij het vaccineren, werkgevers bieden jonge ouders calamiteitenverlof en pendelbussen vervoeren honderdduizenden kinderen en ouders naar sporthallen en congrescentra.

Vandaag begint de massavaccinatie van kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar tegen de Mexicaanse griep en dat wordt een operatie die zijn weerga niet kent. Ruim een miljoen kinderen en hun familie zijn opgeroepen en nooit eerder werd in zo’n korte tijd (een krappe twee weken) zo’n omvangrijke prikcampagne opgezet.

Haast

Haast is geboden want de griep zet door en maakt vooral jonge kinderen erg ziek: bijna een kwart van de ziekenhuisopnamen (tot nu toe 1.270) betrof kinderen onder de 5. Een hoger sterfterisico hebben ze niet, benadrukt Lieke Sanders, hoogleraar kinderimmunologie in het UMC Utrecht.

Maar vanwege hun onrijpe afweersysteem en hun korte luchtwegen lopen ze veel sneller kans op complicaties. In haar ziekenhuis ziet ze veel jonge kinderen met longontstekingen en oorontstekingen. ‘De hele kleintjes krijgen het snel benauwd, eten en drinken niet meer, raken uitgedroogd.’

Recordtijd

De Gezondheidsraad, waarvan Sanders deel uitmaakt, adviseerde twee weken geleden dan ook om jonge kinderen en ouders van zuigelingen met spoed in te enten en minister Klink van Volksgezondheid nam dat advies meteen over. De GGD moest de vaccinaties in recordtijd regelen.

Directeur Ineke van der Zande van GGD Kennemerland presenteerde vrijdagmiddag het overzicht: 250 priklocaties in het hele land, 2.500 man personeel per dag, verwarmde ruimten voor de allerkleinsten en ballonnen en hulpsinterklazen om de angst weg te nemen. Alleen al in de Amsterdamse RAI worden in twee dagen tijd ruim honderdduizend mensen verwacht.

Bron: De Volkskrant

Lees ook:Vrees voor zeer jonge griepdoden
Lees ook:Reacties huisartsen te laks bij Mexicaanse griep
Lees ook:Kinderen niet dood door griepvaccin
Lees ook:Chatten met deskundigen over Mexicaanse griep
Lees ook:Huisartsen houden wereldreis over aan de griepprik

2 reacties op “Grootste prikcampagne ooit vandaag van start

 1. Marco

  Hallo allemaal

  Hier een vraag en hopelijk een bevredigend antwoord of advies.
  Mijn zus, moeder van een 2-ling van net 6 maanden moesten vandaag komen voor de inenting.
  Vanochtend toen ze wakker werden waren de 2 meiden niet helemaal fit en wat bleek, beide ruim 38 graden koorts. Dus vandaag geen prik gehad.
  Na enig bellen blijkt dat ze voor donderdag maar moet kijken waar ze de prik gaat halen (op locatie van oproep en huisarts is niet mogelijk)en anders houd het op en kunnen ze geen prik meer krijgen!!!!!!!!!!!!!!
  Welke achterli… deb..l heeft deze regel verzonnen???
  Overal waar ze heen heeft gebeld wordt ze van het kastje naar de muur gestuurd en niemand weet een antwoord.
  Ze moeten beide 1 dag koorts vrij zijn en anders houd het op en is het je eigen verantwoording.
  Weet iemand iets of iemand die gebeld kan worden over dit voorval en heeft een oplossing hiervoor.
  Alvast bedankt voor eventuele oplossingen dan wel reacties.

  M.v.g. Marco

    /   Beantwoorden  / 
 2. Yvette

  Ik heb een zelfde reactie gezet misschien op een verkeerde plek maar bij mij is het net zo… mijn kleine van 3 jaar heeft verhoging en kan dus niet… nu was ik er toch al sceptisch over en naar alle waarschijnlijkheid niet gegaan maar ik heb toch even gebeld en bij mij ook zo’n zelfde reactie, pech hebben of alleen de 2e enting halen… erg vreemd… als het echt zo belangrijk is om deze groep te beschermen moet er toch een alternatief mogelijk zijn!?!?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.