Geboren vóór 1957? Dan vermoedelijk beschermd tegen Mexicaanse griep

Bent u geboren vóór 1957?

Dan bent u vermoedelijk beschermd tegen de griep A/H1N1.

We moeten goed beseffen dat griepvirussen continue muteren, wat betekent dat ze doorlopend veranderen en een andere vorm aannemen. Dat is wat er met de seizoensgriep gebeurt. Daarom moet ook elk jaar een nieuw griepvaccin ontwikkeld worden om ons elke winter tegen de gewone griep te beschermen.

Het kan ook gebeuren dat een dierlijk griepvirus (vogel, varken…) overgedragen wordt op de mens. Dat is onlangs dus gebeurd met de griep A/H1N1. Vandaar de naam ‘varkensgriep’ om de oorsprong van het virus aan te duiden. Voor de mens is dat virus dan helemaal nieuw. En omdat niemand immuun is voor het nieuwe virus, kan het gemakkelijk leiden tot een pandemie.

Er bestaan drie grote soorten griepvirussen: A, B en C. De A-griep, de meest geduchte, kan tot pandemieën leiden. De virussen worden vervolgens gerangschikt in functie van de eiwitten waaruit hun omhulsel bestaat: hemagglutinine (van H1 tot H16) en neuraminidase (van N1 tot N9). De huidige grieppandemie is te wijten aan een virus A/H1N1. De Spaanse griep uit 1918 was het gevolg van hetzelfde virus. Andere pandemieën werden veroorzaakt door een virus A/H2N2 in 1957 en een virus A/H3N2 in 1968.

Waarom zouden mensen geboren vóór 1957 beschermd zijn tegen het virus van de A-griep?

Doodeenvoudig omdat die mensen mogelijk reeds in contact geweest zijn met een virus A/H1N1 dat tot 1957 in omloop was. Wie vóór 1957 geboren is, is dus wellicht al in contact geweest met een virus A/H1N1 en heeft misschien al een zekere vorm van immuniteit ontwikkeld. Wie later geboren is, heeft geen immuniteit opgebouwd tegen het virus en is dus kwetsbaar.

Een epidemiologisch onderzoek van de eerste ernstige gevallen die zich in Mexico hebben voorgedaan, lijkt deze stelling te bevestigen. Mensen die geconfronteerd werden met een ernstige complicatie van de griep die het gevolg was van het nieuwe virus A/H1N1, waren inderdaad vooral jonge mensen met een leeftijd variërend van 25 tot 44 jaar.

Elk jaar wordt vastgesteld dat de ernstige complicaties van de seizoensgriep de kwetsbaarste personen treffen, onder meer kinderen jonger dan vier jaar en oudere mensen. Daarom wordt aan mensen ouder dan 65 jaar sterk aangeraden zich te laten inenten. Tijdens epidemieën van seizoensgriep, vertegenwoordigt de leeftijdscategorie boven 75 jaar ruim de helft van de sterfgevallen. In het geval van de griep A/H1N1, is dat slechts 5%.

In tegenstelling tot wat men normaal zou verwachten, zijn jonge mensen dus kwetsbaarder voor het nieuwe virus A/H1N1 dan oudere mensen, waarschijnlijk omdat deze reeds vóór 1957 in contact zijn geweest met het virus.

Het is daarom dat aan de jongste generaties voorrang zal worden gegeven bij het vaccineren tegen het virus A/H1N1.

Bron: e-gezondheid.be

Lees ook:WHO constateert besmetting H5N1 van mens op mens
Lees ook:Dodelijke griepgolf
Lees ook:Mexicaanse griep: feitenoverzicht
Lees ook:Veranderd vogelgriepvirus gevaarlijker voor mens
Lees ook:Varkensgriep in zes (plus twee) alarmfasen

2 reacties op “Geboren vóór 1957? Dan vermoedelijk beschermd tegen Mexicaanse griep

 1. Barry

  Ik heb in 1957 de A-griep gehad. Deze was op mijn longen geslagen. Ik ben destijds met grote spoed opgenomen in het ziekenhuis. Ik lag volledig geisoleerd. Het is toen kantje boord geweest. Na 14 dagen was het gevaar geweken.
  Mijn vraag:
  Is het nodig om me te laten inenten tegen de Mexicaanse griep?
  Zo nee, kan het kwaad om me toch te laten inenten?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Bert

  Hallo Barry,
  Ik heb ook de A griep gehad in 1957. Gelijktijdig met waterpokken. Ik was ook bijna dood. Daarna nooit meer griep gehad. Mogelijk ben ik beschermd tegen de mex griep. Ik laat me morgen dus niet vaccineren. Of je je wel of niet wilt laten vaccineren moet je toch echt zelf beslissen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.