Thieme wil spoeddebat over ophokplicht

De ophokplicht voor hobbykippen moet direct worden afgeschaft. Dat vindt Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Marianne Thieme, die dinsdag een spoeddebat over de kwestie zal aanvragen. Zij vindt de ophokplicht voor deze dieren 'symboolpolitiek'.

 

Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) stelde de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee begin juli in. De maatregel werd ingevoerd na verschillende vondsten van het voor mensen gevaarlijke vorm H5N1 van vogelgriep.

Volgens Thieme houdt de maatregel de 'echte virusverspreiding' niet tegen en maakt het de sector voor biologische en vrije uitloopkippen kapot. Het echte risico vormen de transporten van levende kippen en pluimveeproducten 'die door heel Europa worden vervoerd', meent de voorzitter van de tweekoppige fractie.

Weliswaar moeten vrachtwagens waarmee het gevogelte wordt vervoerd twee keer worden ontsmet, maar dit blijkt in de praktijk een 'wassen neus', aangezien dit nauwelijks wordt gecontroleerd. "Het risico van een uitbraak in Nederland als gevolg van deze gevaarlijke transporten is levensgroot", stelt Thieme. Zij pleit voor een betere controle van deze transporten en preventieve vaccinatie van de hobbykippen.

Wil Thieme daadwerkelijk de degens kruisen met Verburg, dan moet zij medestanders vinden in de Tweede Kamer. Voor het houden van een spoeddebat zijn minimaal dertig zetels nodig.

Lees ook:Weer ophokplicht voor pluimveehouders
Lees ook:Dierenbescherming wil opheffing ophokplicht
Lees ook:Vaccin tegen Mexicaanse griep niet risicoloos
Lees ook:Uitbraak vogelgriep in Roemenië
Lees ook:Extra ontsmetting vanwege vogelgriep in Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.