Tien vragen over kinderen en Mexicaanse griep

Moeten ouders maatregelen nemen?

Moeten ouders zich in Nederland zorgen maken over de Mexicaanse griep? Zijn kinderen extra kwetsbaar? Viroloog Richard Kormelink van de Universiteit Wageningen geeft antwoord.

1. Is de Mexicaanse griep extra gevaarlijk voor kinderen?
Dit is op het moment nog lastig te zeggen, zegt Richard Kormelink. ‘Bij kinderen tot ongeveer 5 jaar is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor zijn ze meestal eerder vatbaar voor griep. Dat is echter niet altijd zo. Bij de Spaanse Griep uit 1918 vielen bijvoorbeeld de meeste slachtoffers onder jongeren tussen de 14 en 21 jaar. [Moet zijn: 20 tot 40 jaar, Eric Mecking] Tot er meer onderzoek naar dit virus is gedaan, valt hier nog weinig over te zeggen’.

2. Wat is de Mexicaanse griep precies? Zijn er grote risico’s aan verbonden?
Deze griep is een mengsel van de mensen- en vogelgriep en twee soorten varkensgriep. Het is een ziekte aan de ademhalingswegen, die je voorheen alleen kon oplopen na intensief contact met varkens. Nu is er een nieuwe vorm ontstaan die zich ook van mens tot mens verspreidt. Varkens overlijden er zelden aan, voor mensen is het risico groter. Er zijn zeker 30 mensen gestorven door dit virus. Al deze gevallen waren in Mexico.

3. Wat zijn de symptomen?
Deze zijn gelijk aan die van de ‘normale’ griep, namelijk:
* Koorts
* Moeheid
* Hoesten
* Gebrek aan eetlust
Als je kinderen (of jijzelf) deze symptomen vertonen na een reis naar Mexico is het verstandig een dokter in te schakelen.

4. Kan ik iets doen om besmetting te voorkomen?
In landen met besmettingsgevallen kun je het volgende doen:
* Veelvuldig je handen wassen
* Geen handen schudden
* Niet kussen
* Een mondkapje dragen
* Niezen met je hand voor je mond
Er is geen garantie dat je het virus niet oploopt als je bovenstaand advies opvolgt.

5. Is er een medicijn tegen?
Er is nog geen speciaal vaccin tegen deze vorm van varkensgriep ontwikkeld. Wel is er in Nederland voldoende Tamiflu en Relenza voorhanden, deze medicijnen bleken effectief bij een aantal behandelingen van patiënten in Noord-Amerika. Ze remmen de ziekte maar genezen niet. Het duurt waarschijnlijk nog enkele maanden voordat er een goed werkend vaccin op de markt komt.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschikt over 5 miljoen behandelingen met het antivirale middel Tamiflu. Daarnaast beschikken landen en regio’s over eigen voorraden. Als je onlangs in Mexico bent geweest en je nu griepverschijnselen hebt, is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Deze test of je het virus bij je draagt, de uitslag is er binnen 12 uur.

6. Moet ik al Tamiflu inslaan?
Kormelink: ‘Nee, dat hoeft zeker niet. Tamiflu werkt niet preventief. Het heeft dus nog geen zin om het in te nemen.’

7. Kan het virus zich snel verspreiden naar Nederland?
Kormelink: ‘Als het daadwerkelijk om een pandemie gaat [een wereldwijde epidemie, red.], kan het zich zeker snel verspreiden. We leven natuurlijk in een globale wereld, mensen reizen overal heen. Het kan uit Spanje komen, maar ook uit Mexico. Raak alleen niet in paniek! Het is nog helemaal niet duidelijk of het daadwerkelijk een pandemie wordt. Misschien is het gewoon een uit de kluiten gewassen epidemie. Hiermee wil ik niet de problemen in Mexico kleiner maken dan ze zijn, het is verschrikkelijk wat er gebeurt. Er is hier echter nog geen reden voor grote zorgen.’

8. Kun je met kinderen nog naar Mexico reizen?
Vooralsnog worden reizen naar Mexico niet afgeraden. Nederland wil in dit verband één lijn trekken met de EU. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen wel op reisadviezen en controles van passagiers te overwegen. Vliegtuigpassagiers die vertrekken vanaf Mexico Stad krijgen sinds 17 april bij inchecken een enquêteformulier. Ook Nederlandse reizigers moeten de vragenlijst over hun gezondheid invullen. De mensen die veel van de symptomen van de lijst hebben, wordt gevraagd na het landen contact te zoeken met de autoriteiten op de luchthaven. Als de vakantie nog geboekt moet worden, is het dus wel verstandig om dit jaar naar een ander land te gaan. Kormelink: ‘Het lijkt me enigszins naïef om nu zomaar naar Mexico te gaan met je kinderen. Enige voorzichtigheid is toch wel geboden.’ Voor de laatste updates wat betreft het reisadvies, en andere zaken die met de Mexicaanse griep te maken hebben kun je kijken op de (Engelstalige) site van de Wereldgezondheidsorganisatie.

9. Welke maatregelen moet Nederland nemen als het een pandemie blijkt?
In Mexico Stad is er een noodsituatie uitgeroepen. De regering verzoekt niet naar plekken te gaan waar veel mensen zijn. Bioscopen, winkels, vrijwel het hele openbare leven is stopgezet. Kan het in Nederland ook zulke vormen aannemen?
Kormelink: ‘In dat geval zouden we een zelfde situatie krijgen als in Mexico Stad. Maar het is veel te vroeg om zo ver te denken. Over een week of twee is het wel duidelijk of het om een pandemie gaat of om een flinke epidemie, waar ik vooralsnog vanuit ga. Volg tot die tijd gewoon goed het nieuws, het wordt snel genoeg duidelijk.’

10. Kunnen mijn kinderen nog varkensvlees eten?
Ja. Varkensvlees eten levert geen gevaar op zolang het vlees goed wordt verhit. Temperaturen van zeventig graden Celsius of hoger overleeft het virus niet.

Bron: J/M Ouders

Lees ook:Mexicaanse griep vastgesteld bij 3-jarig kind in Nederland
Lees ook:WHO verhoogt alarmfase griep niet
Lees ook:Alarmfase 5 voor grieppandemie
Lees ook:Productie virusremmers opvoeren
Lees ook:Resistent griepvirus in omloop, maar nauwelijks in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.