Griep: kinderen zijn belangrijke verspreiders van het virus

Oudere mensen zijn niet de enigen die door het griepvirus worden geplaagd. In periodes van epidemieën loopt één kind op de drie het griepvirus op, tegenover één op de tien volwassenen. Met vaccins, diagnosetests en een aangepaste behandeling kunnen we vermijden dat onze kinderen het virus krijgen… en het aan ons doorgeven!

Het griepvirus: de eerste slachtoffers

Er wordt weinig gesproken over de kinderen die elk jaar besmet raken met het griepvirus. Ze zijn nochtans de meest geviseerde groep van slachtoffers. Tijdens een epidemie loopt één op de drie kinderen het griepvirus op; bij de volwassenen is dat slechts één op de tien.

De reden waarom je er zo weinig over hoort is dat de aandoening bij kinderen vaak ongemerkt voorbijgaat. De symptomen die kleine kinderen ontwikkelen (slaperigheid en maag- en darmklachten), zijn moeilijker op te sporen dan bij de volwassenen, vooral voor het eerste levensjaar

Griep: gaat bij kinderen vaak ongemerkt voorbij

Griep is bij kinderen meestal onschuldig en wordt dus vaak niet eens vastgesteld. Maar soms kan ze tot zeer ernstige complicaties leiden, van oorontstekingen tot longaandoeningen of spasmen. Elk jaar zorgt griep voor talrijke hospitalisaties en zijn er jammer genoeg ook enkele sterfgevallen.

Vaccinatie tegen het griepvirus is dan ook ten zeerste aanbevolen bij kinderen die door bepaalde ziekten minder weerstand hebben, bijvoorbeeld astma.

Bij een ernstige griepinfectie worden de ademhalingssymptomen gemakkelijk verward met die van bronchiolitis (acute virale infectie van de onderste luchtwegen). Daardoor wordt de diagnose van griep vaak te laat gesteld.

Griep: preventieve en curatieve behandeling op maat

Er bestaat een geneesmiddel specifiek voor kinderen, dat voorgeschreven wordt om een griepinfectie te voorkomen of te behandelen. Tamiflu® kinderen is een aangenaam smakende suspensie en is geschikt voor kinderen van één jaar en ouder. Bij een preventieve behandeling moet het middel toegediend worden binnen 48 uur na contact met iemand die griep heeft. Bij een curatieve behandeling moet het toegediend worden 48 uur na het optreden van de eerste symptomen.

De vaccinatie en de behandeling met Tamiflu® zijn in eerste instantie bedoeld om kinderen te beschermen tegen eventuele complicaties. Maar ze zijn ook een essentieel middel om de overdracht van het virus op de volwassenen (ouders, grootouders, bekenden) en op broers en zussen te beperken.

Kinderen raken niet alleen gemakkelijk besmet met het griepvirus, ze produceren ook gedurende een lange periode zeer grote hoeveelheden van het virus. Ze zijn dus belangrijke verspreiders van het virus! Het risico op besmetting ligt in de gezinnen met schoolgaande kinderen twee keer hoger. Dat zegt wel genoeg.

Bron: e–gezondheid.be

Lees ook:Vooral kinderen verspreiders van griepvirus
Lees ook:Virusremmers
Lees ook:HONDEN KUNNEN VOGELPESTVIRUS VERSPREIDEN
Lees ook:Prof. dr. Coutinho: “De kans dat het virus uitdooft, wordt met de dag kleiner”
Lees ook:Griep en zwangerschap: moeten alle zwangere vrouwen gevaccineerd worden?

3 reacties op “Griep: kinderen zijn belangrijke verspreiders van het virus

  1. Hesslheer Venot Goossen

    Ik ben absoluut mee eens dat er op tijd maatregelen worden genomen voor al de risico groepen en kinderen,ik vind helemaal goed,maar ik vraag me ook af waarom, wordt niet de gehele bevolking goed geinformeerd over de huidige situatie over deze griep epidemie, want jij hoor niet anders dat griep hier en daar met heel bijzondere nieuws over de virus dat alleen een compleet caos en paniek veroorzaken aan iederen en vooral aan alle ouders met kleine kinderen, er moet nu al en punt achter zetten aan de pers, en beter informatie en/of meer reclame aan de (scholen) dat ze higienische verzorging aan de hand moeten nemen, er zijn heel veel kleintjes die blijven op school over en niemand in de school zegt tegen ze (jij moet je handen wassen voordat jij gaat eten) vooral met kleuters!!!

    Dus sterker actie nemen nu voordat te laat is!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Margret

    Quality content is the main to invite the visitors
    to go to see the web page, that’s what this web page is providing.

      /   Beantwoorden  / 
    1. restaurantmall.com

      I like it when folks get together and share opinions.
      Great blog, stick with it!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.