Vooral kinderen verspreiders van griepvirus

 

Oudere mensen zijn niet de enigen die door het griepvirus worden geplaagd. In periodes van epidemieën loopt één kind op de drie het griepvirus op, tegenover één op de tien volwassenen. Met vaccins, diagnosetests en een aangepaste behandeling kunnen we vermijden dat onze kinderen het virus krijgen… en het aan ons doorgeven!

 

Het griepvirus: de eerste slachtoffers

Er wordt weinig gesproken over de kinderen die elk jaar besmet raken met het griepvirus. Ze zijn nochtans de meest geviseerde groep van slachtoffers. Tijdens een epidemie loopt één op de drie kinderen het griepvirus op; bij de volwassenen is dat slechts één op de tien.

 

De reden waarom je er zo weinig over hoort is dat de aandoening bij kinderen vaak ongemerkt voorbijgaat. De symptomen die kleine kinderen ontwikkelen (slaperigheid en maag- en darmklachten), zijn moeilijker op te sporen dan bij de volwassenen, vooral tijdens het eerste levensjaar.

 

Griep: gaat bij kinderen vaak ongemerkt voorbij

Griep is bij kinderen meestal onschuldig en wordt dus vaak niet eens vastgesteld. Maar soms kan ze tot zeer ernstige complicaties leiden, van oorontstekingen tot longaandoeningen of spasmen. Elk jaar zorgt griep voor talrijke hospitalisaties en zijn er jammer genoeg ook enkele sterfgevallen. Vaccinatie tegen het griepvirus is dan ook ten zeerste aanbevolen bij kinderen die door bepaalde ziekten minder weerstand hebben (astma, mucoviscidose, thalassemie…).

 

Bij een ernstige griepinfectie worden de ademhalingssymptomen gemakkelijk verward met die van bronchiolitis (acute virale infectie van de onderste luchtwegen). Daardoor wordt de diagnose van griep vaak te laat gesteld.

Griep: preventieve en curatieve behandeling op maat

Er bestaat een geneesmiddel specifiek voor kinderen dat voorgeschreven wordt om een griepinfectie te voorkomen of te behandelen. Tamiflu® kinderen is een aangenaam smakende suspensie en is geschikt voor kinderen van één jaar en ouder. Bij een preventieve behandeling moet het middel toegediend worden binnen 48 uur na contact met iemand die griep heeft. Bij een curatieve behandeling moet het toegediend worden 48 uur na het optreden van de eerste symptomen.

 

De vaccinatie en de behandeling met Tamiflu® zijn in eerste instantie bedoeld om kinderen te beschermen tegen eventuele complicaties. Maar ze zijn ook een essentieel middel om de overdracht van het virus op de volwassenen (ouders, grootouders, bekenden) en op broers en zussen te beperken.

 

Kinderen raken niet alleen gemakkelijk besmet met het griepvirus, ze produceren ook gedurende een lange periode zeer grote hoeveelheden van het virus. Ze zijn dus belangrijke verspreiders van het virus! Het risico op besmetting ligt in de gezinnen met schoolgaande kinderen twee keer hoger. Dat zegt wel genoeg.

 

 

Bron: E-Gezondheid

Lees ook:Griep: kinderen zijn belangrijke verspreiders van het virus
Lees ook:HONDEN KUNNEN VOGELPESTVIRUS VERSPREIDEN
Lees ook:Virusremmers
Lees ook:Prof. dr. Coutinho: “De kans dat het virus uitdooft, wordt met de dag kleiner”
Lees ook:Griep en zwangerschap: moeten alle zwangere vrouwen gevaccineerd worden?

8 reacties op “Vooral kinderen verspreiders van griepvirus

  1. tan06

    Wij zitten nu middenin een griepbesmetting, hier in midden-Nederland. Om mij heen zijn diverse kinderen ziek, en inderdaad meer dan ouders. Ook mijn eigen kind heeft voor de 2e keer in 2 maanden griep; met flinke koorts. Opvallend vind ik dat vooral kinderen ziek zijn en veel minder ouders. Ik had alleen wat lichte hoofd-en buikpijn en een misselijk gevoel, mijn partner ook, terwijl bij mijn kind alles zich nogal heftig manifesteert. Op het schoolplein zie ik hetzelfde in andere gezinnen: lichte klachten bij ouders, flink zieke kinderen. Overigens is mijn kind gevaccineerd tegen griep, dus je ziet maar: dat garandeert niet alles.

      /   Beantwoorden  / 
  2. nicoline

    Nou dan heb ik zeker pech gehad met 6 dagen 40 graden koorst en drie dagen aaneen spugen. Het is nu de 11e dag en ik ben voor het eerst even beneden. Een veldslag was deze grpei voor mij. Nicoline leeftijd 43 jaar.

      /   Beantwoorden  / 
  3. nicoline

    Pardon grpei is griep.

      /   Beantwoorden  / 
  4. tan06

    Nicoline, je kunt verschillende vormen van griep krijgen in deze weken. Als je de Nationale Influenza brief van de Erasmusgroep (www.influenza-centrum.nl) leest, zijn er in de afgelopen weken H3, H1, en B-varianten langsgekomen. Er worden door huisartsen maar heel weinig monsters naar het lab opgestuurd. Een B-griep geeft in regel een milde vorm van griep, maar het is wel een echte griep en geen verkoudheid. Toch is ook een B-griep verantwoordelijk voor een deel van de jaarlijkse griepdoden. Een A-influenza vorm leidt meestal tot een heftiger en langduriger ziektebeeld.
    De griep waar ik het over had is er waarschijnlijk een, die buikgriep is genoemd op een site voor verpleegkundigen.
    Als je een bepaalde griepvariant al ooit eens in je leven hebt gehad, kan je immuunsysteem die sneller herkennen en word je er minder ziek van. Ik vermoed op grond van wat ik om mij heen zag op het schoolplein, dat dit het geval was, omdat volwassenen waarschijnlijk al ooit de heersende griep in een grotendeels overeenkomstige vorm hebben gehad, en de kinderen niet. Daardoor zijn de kinderen dan ziek en de volwassenen niet, of de kinderen zieker dan de volwassenen.
    Als je een echte griep te pakken hebt, dan vergeet je die niet zo snel. Beterschap.

      /   Beantwoorden  / 
  5. tan06

    Eric, ik vond het wel interessant om in jouw boek te lezen dat griep op scholen 3 dagen eerder optrad dan in de rest van de samenleving en dat gezinnen met schoolgaande kinderen ook 3 dagen eerder griep binnen hun muren hadden dan gezinnen waar dat niet het geval was.
    Dat was een onderzoek in 1920. Zou dat nu nog steeds zo zijn, of denk jij (ook) dat de contacten dusdanig intensiever zijn geworden dat iedereen nu ongeveer gelijktijdig door een griep getroffen kan worden?
    Ik denk aan K3 happenings in Ahoy, Holiday on Ice for Kids, muzieklessen, voetbalclubs, theaterbezoek met klassen van diverse scholen tegelijk… Ook in 1957 kwam dat nog niet veel voor, maar anno 2007 geeft het volle agenda’s.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Eric

    Hallo Tan, Mijn complimenten, want er is volgens mij niemand die mijn boek zo goed leest als jij dat doet. Als schrijver doet mij dit deugd. In ieder geval is jouw vraagstelling intrigerend. Heb je al bij Pubmed gekeken? Als dat geen antwoord geeft op jouw vraag, wil ik nog wel verder kijken.

      /   Beantwoorden  / 
  7. tan06

    Eric, ik heb je Drama van 1918 inmiddels uit.
    Je hoort nog wel van me, zoals ik je beloofd heb. Intussen wat akkefietjes in mijn privéleven in goede banen geleid, die mijn betrokkenheid hadden.
    Je boek sprak wel tot mijn verbeelding; duidelijk het historische perspectief met de Eerste Wereldoorlog, de vluchtelingen naar Nederland, de broodrantsoenen, de strijd tussen de diverse Nederlandse autoriteiten die toentertijd over de Gezondheid van het Nederlandse volk gingen. En meer over Taubenberger wat ik nog niet wist.
    Als ik alles ga plaatsen in hedendaags perspectief, dan mag een commissie Vollenhoven van mij nog wel eens onderzoeken in welke mate Nederland nu wel en niet voorbereid is op een pandemie. Hebben ze nog wel wat extra financiële input nodig, is mijn inschatting. Ik ben dan vooral erg benieuwd naar hoe zo’n commissie zou aankijken tegen het al of niet informeren van de burgerbevolking, en op welk tijdstip met welke informatie. Het is mij niet bekend of daar enig beleid voor bestaat.

    Beter dan bij PubMed is er een groot Engelstalig archief wat ik nu even niet paraat heb, maar waar je veel gegevens kunt vinden over de 1918 pandemie in de VS. Dat wordt momenteel veel doorgestruind door onderzoekers om te bezien welke maatregelen indertijd nou effectief waren en welke niet. Of daarover al gepubliceerd is weet ik niet, dat is een studie op zich. Ik heb het archief gevonden via Effect Measure, en het zit ook ergens in mijn email; over een week hoop ik het gevonden te hebben (!). Misschien heeft Christian het paraat? (Ik moet wat geordender gaan werken, zoals vroeger, maar door de drukte schiet mijn archief er nogal bij in.)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.